Deelname

Algemeen

Bitcoins aan- en verkopen blijkt heel lucratief te kunnen zijn. De volatiliteit van de Bitcoin koers zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden gemaakt. Het juiste moment aankopen en verkopen is de sleutel. Het nadeel is dat je een constante verbinding met een exchange moet hebben om op het juiste moment je aan- of verkooporder te geven. Je bent dus 100% van je tijd kwijt aan het volgen van de bitcoinkoers. Niet iedereen heeft dat ervoor over.

Vanuit die laatste stelling is de Cryptotrader van Bit Broker Trade ontwikkeld.:
De Cryptotrader is een computerapplicatie die de koers van de bitcoin volgt en volgens een van te voren ingestelde strategie bitcoins aan- en verkoopt.

Die strategie bestaat er in de basis uit dat de applicatie opwaartse en neerwaartse trends in de koers herkent en op die momenten strategische aan- of verkopen doet. Het enige wat jij hoeft te doen is je gewenste minimale rendement op een transactie in te geven en de maximum bitcoinkoers in te stellen waarop de Cryptotrader aankopen mag doen.

Wat is een Exchange:

Een exchange is een wisselkantoor dat jou de mogelijkheid biedt om cryptocurrency aan te kopen. Je hebt dus een rekening nodig bij een Exchange (vergelijk het met een bankrekening) en van hieruit kun je cryptocurrency aan- en verkopen.

Praktijkvoorbeeld:
In de praktijk geef je de exchange een opdracht om bijvoorbeeld voor €500,- bitcoins aan te kopen tegen de dan geldende koers. De Exchange voert die transactie uit en haalt € 500,- + de transactiekosten van je Eurorekening (je moet dus zorgen voor voldoende saldo op die rekening). Op je Bitcoinrekening stort de exchange de hoeveelheid bitcoins die je hebt aangekocht.

Geef je daarna een verkooporder voor de aangekochte hoeveelheid Bitcoins (omdat de koers is gestegen en je de koerswinst wil omzetten in euro’s) dan verkoopt de Exchange de Bitcoins, houdt daar haar transactiekosten van in en stort het verschil op de eurorekening.
Het saldo van de eurorekening kun je ten allen tijde overboeken naar je eigen eurobankrekening, zodat je er weer vrij over kunt beschikken.

Bit Broker Trade werkt samen met 4 exchanges, bij deze exchanges kun je de trader inzetten:

·         BL3P  (heb je geen account vraag ons om een introductie code)

·         Bitvavo (volg de link en open een account) 

          Binance


Theorie achter de trader


De trader werkt volgens de zogenaamde MACD methode.

De MACD indicator staat voor Moving Average Convergence Divergence en is een momentum indicator die wordt berekend door meerdere voortschrijdende gemiddelden. De indicator geeft de richting van de trend en de sterkte van deze trend aan. Naast deze gegevens geeft de indicator zo nu en dan een koop- of verkoopsignaal af.

De MACD indicator bestaat uit twee lijnen die beide op een andere manier worden berekend. Allereerst de MACD-lijn, deze wordt berekend door het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het gemiddelde van de afgelopen 12 dagen.

De tweede lijn die we in deze indicator tegenkomen is de signaallijn. Dit is het exponentieel gemeten gemiddelde van de afgelopen 9 dagen. Beide lijnen vormen de MACD-indicator. Niet alleen de richting van de lijnen geeft een signaal af, ook wanneer de lijnen elkaar kruisen geeft de indicator een signaal.

MACD1.png

De MACD geeft allereerst de richting van de trend aan. Bij een oplopende MACD-lijn is de trend positief, bij een neergaande lijn is deze negatief. Naast de richting van een trend, geeft de indicator ook koop- of verkoopsignalen af. Doorkruist de MACD-lijn opwaarts de signaallijn, dan is dit een koopsignaal. In het omgekeerde geval dat de MACD de signaallijn neerwaarts doorkruist, geeft de indicator een verkoopsignaal af.

Tot slot zegt de indicator iets over de kracht van de trend. Des te groter de afstand tussen beide lijnen, des te sterker de trend. De MACD is dus een trendvolgend systeem dat gebaseerd is op het voortschrijdend gemiddelde.

Zodra de blauwe lijn de rode lijn overschrijdt is er sprake van een opwaartse trend. De Trader zal dan een aankoop initiëren. Zodra de blauwe lijn onder de rode lijn duikt, is er sprake van een neerwaartse trend. De trader zal dan een verkoop initiëren voor alle pockets met voldoende rendement.

Trader koppelen aan Exchange

De trader is dus in staat om aan en verkoopsignalen te herkennen en uit te voeren. Hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst heb je een account nodig bij één van de volgende exchanges: BL3P; Bitvavo of Bitstamp

Zodra je die account hebt geactiveerd en er saldo op hebt gestort kun je de trader koppelen aan de exchange. De trader en exchange staan met elkaar in contact via een zogenaamde API koppeling:

De betekenis van API

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Een API is heel eenvoudig uit te leggen aan de hand van twee alledaagse objecten: een lamp en een stekkerblok. Als je wilt dat de lamp aangaat, dan moet deze aangesloten worden op het stekkerblok. Als de stekker van de lamp in het stekkerblok past, dan gaat de lamp aan. De lamp communiceert dan dus met het stekkerblok en er wordt elektriciteit uitgewisseld. Heel simpel gezegd is dat de betekenis van een API koppeling: het wisselt data uit tussen twee softwaresystemen.

Via de API koppeling kan de trader met jouw Exchange account communiceren en aan- en verkoopopdrachten doorgeven aan jouw account.

NB
De trader kan geen valuta overboeken naar derden. De trader kan alleen de samenstelling van jouw account (verhouding euro’s / bitcoins ) wijzigen. Valuta overboeken vanaf de Exchange account naar je eigen bankrekening of cryptowallet kan alleen jijzelf.

Voor de technische beschrijving van de API koppeling, zie het hoofdstuk “Instellingen”.

Werking van de trader


Zodra de koppeling met de exchange gerealiseerd is, en de trader is ook geactiveerd, dan gaat de trader handelsdata verzamelen.
Nadat een positieve trend wordt vastgesteld geeft de trader een aankooporder. Deze order beslaat ongeveer 10% van je euro inleg in de exchange (dus als je account bij de exchange een saldo heeft van € 1.000,- zal de trader in principe handelen met pockets van ca. € 100,-  -> een pocket is een op zichzelf staande order).

De order wordt uitgevoerd door de exchange en de verhouding euro/bitcoin van je account wordt aangepast. De trader onthoudt deze transactie en vergelijkt continue de actuele wisselkoers met de aankoopkoers van de pocket. Dit is zichtbaar gemaakt in het scherm: ‘aankooptransacties’.

Standaard werkt de trader met een minimum rendement van 6%. Dat wil zeggen dat de trader geen verkoopopdracht voor je pocket genereert als er geen 6% rendement op wordt behaald.  Je kunt deze instelling aanpassen in het scherm instellingen/traders.

Zodra de trader een negatieve trend signaleert en het rendement op een pocket is >6% zal de trader een verkooporder naar de exchange sturen voor het aantal bitcoins in de pocket en daarmee de winst veilig stellen. Op dit moment wordt ook de commissie voor de trader afgeboekt van de credits.

In het scherm verkooptransacties verschijnt de verkochte pocket en is het behaalde rendement zichtbaar gemaakt. Ook in het dashboard worden de resultaten zichtbaar gemaakt.

De kracht van de trader zit hem met name in een volatiele markt. De Bitcoin is een volatiele munt, en daarmee uitermate geschikt voor tradersoftware.

Eerste inlog en basismenu

De applicatie start vanuit de URL:

www.bitbrokertrade.com/trader

 Na inlog verschijnt een inlogscherm. Na het ingeven van de gebruikersnaam en wachtwoord verschijnt het basismenu links in de menubalk:

 2 trader.png

Gebruikersnaam en accountgegevens

Achter je gebruikersnaam staat een symbool waarmee een menu uitklapt. Dit menu geeft toegang tot je accountgegevens.

3 inlog.png

Profiel: geeft toegang tot je accountgegevens: emailadres/ wachtwoord/persoonlijke gegevens

Instellingen: hier geef je aan in welke situatie je bevestigingsmails wilt ontvangen

Afmelden: uitloggen uit de applicatie

Profiel

4 profiel.png

 In dit scherm kun je de accountgegevens inzien en aanpassen, wachtwoord wijzigen, emailadres aanpassen en persoonlijke gegevens downloaden en verwijderen.


Dashboard

Het dashboard is het basisscherm waarin de applicatie opent.

5 Dashbord.png

Het dashboard toont de recente activiteiten in de applicatie.

De grafiek toont de transactieresultaten per maand verdeeld. Daarnaast wordt de cumulatieve winst in de lopende maand in beeld gebracht en rechtsboven wordt de stand van de credits getoond.

 

Credits:

Je gebruikt de trader op commissiebasis: Als je resultaat maakt op een transactie wordt 20% van het resultaat van die transactie ingehouden als beloning voor de diensten van de trader.

Je dient hiervoor credits aan te kopen via de “koop tegoed” button in de tabel rechtsboven in het dashboardscherm. Eén credit kost € 1,-. Bij het afhandelen van een verkooptransactie verrekent de trader de commissie met de openstaande credits.

Is het aantal credits onvoldoende om de commissie te verrekenen, dan zal de trader de verkooptransactie niet uitvoeren. Zorg dus voor voldoende credits saldo. Bij onvoldoende credits ontvangt u een mail met de melding dat de trader niet voor je kan handelen.

Je kunt aan de hand van het saldo van je account in de exchange eenvoudig uitrekenen hoeveel credits u nodig heeft bij een rendement van bijvoorbeeld 14% op jaarbasis:

Saldo account *14% *20% = aantal benodigde credits.  Als vuistregel kunt u aanhouden dat u tussen de 5 en 10 procent van uw inleg nodig heeft aan credits met een minimum van 10 euro.

 

Aankooptransacties


Dit scherm toont een tabel met alle aankooptransacties:

6 aankooptransacties.png

U ziet direct het actuele rendement van de pockets onder de kop “Rendement”.

U kunt op de pauze button (II) drukken om daarmee verkoop te blokkeren. Als u deze pocket vast willen houden ongeacht de koers, dan activeert u deze button. De status wijzigt dan in “Hold”.

Door nogmaals op de button te drukken maakt u de status weer actief en kan de trader weer handelen met deze specifieke pocket.

Als je de pocket wil verkopen en daarmee de trader wil overrulen, druk je op de middelste button (->). De trader vraagt je de opdracht te bevestigingen en gaat direct over tot verkoop tegen de vastgestelde koers.

 

Verkooptransacties

Dit scherm toont de verkochte pockets en hun rendement.

7 verkooptransacties.png

Handelskosten betreffen de door de exchange berekende kosten.

Platformkosten betreft de commissie voor de trader (20% van het behaalde rendement).

 

Tegoed

Dit scherm toont het aantal aangekochte credits. Met de button “koop tegoed” kan via Ideal een storting gedaan worden die direct verwerkt wordt in de trader.

8 tegoed.png

Zijn er onvoldoende credits om de commissie van de trader te verrekenen, dan ontvangt de gebruiker een email met dat bericht. De trader voert geen verkooptransacties uit als er onvoldoende credits zijn.

Instellingen


In dit menu zijn de instellingen met de trader en de exchanges vastgelegd. In theorie kun je bij meerdere exchanges een account hebben en bij een exchange kun je meerdere accounts hebben.

Aan al deze accounts kan een trader gekoppeld worden (maximaal één trader per exchangeaccount) en in theorie kan iedere trader een eigen strategie volgen. Hieronder vertellen wij hoe je dat in kunt stellen.

Instellingen - Exchanges
 10 instellingen.png

Via de button “exchange toevoegen” zie je de exchanges waar de trader mee kan communiceren.

Als je vervolgens een exchange kiest, verschijnt een aangepast configuratiescherm. In alle gevallen dien je twee API sleutels in te voeren. Deze sleutels kun je eenvoudig genereren in het instellingenmenu van je exchange.

Je hebt nu een exchange opgevoerd en de sleutel tot communicatie actief gemaakt. De volgende stap is het koppelen van een trader.


Instellingen - Traders

11 instellingen traders.png

Kies voor “trader Toevoegen”

Er opent zich een menu:

12 trader toevoegen.png

De in te geven naam is een vrije keuze.

Exchange, markt en handelsstrategie spreken voor zich:


* De exchange is het exchangeaccount waar je de trader aan koppelt.
* Markt is de muntsoort waartussen je handelt (verschillend per exchange).
* Handelsstrategie betreft de soort trader die je koppelt.
* Minimaal winstpercentage is het minimum rendement wat je op een pocket wil maken. Let op, dit is rendement exclusief handelskosten
* “Stop aankopen boven een bepaalde wisselkoers” -> stel je eigen plafond in, waarboven de trader geen aankopen meer doet.
* “is ingeschakeld” ->  door hier een vink te zetten activeer of deactiveer je de trader.

 

De trader is nu actief, we wensen je heel veel rendement!